Storlien – 150 år av turism, världskrig och skidhistoria

Storlien har en 150-årig historia av turism. Fram till början av 1800-talet användes marken främst av norrmän till jakt, fiske, slåtter och kreatursbete. År 1844 kom den förste svenske nybyggaren till byn.
Men det var först i och med järnvägens ankomst 1882 som saker och ting började hända på allvar. Redan året efter öppnade Nya hotellet. Samtidigt började Järnvägshotellet att byggas intill järnvägsstationen.
År 1908 startade doktor Ernst Westerlund kurortsverksamhet i byn. Hotellet hade då byggts ut och fått namnet Storliens högfjällspensionat. 
1918 ändrades namnet till Storliens högfjällshotell. År 
1924 anordnade Skidfrämjandet en kurs i utförsåkningsteknik. Detta anses ha varit startskottet för slalomåkningen i Sverige.
 Knappt tio år senare invigdes slalombacken.
Samma år, 1933, fick Prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla en stuga som bröllopsgåva av Skidfrämjandet. Stugan är fortfarande i kungafamiljens ägo.
1935 invigdes det Nya högfjällshotellet. I mars samma år hölls den första slalomtävlingen med internationellt deltagande som kom att bli det stora genombrottet för svensk utförsåkning. Priset var ett par nya hickoryskidor.
1937 målade Evert Taube en tavla över fjälltoppen Snasen – det var utsikten från hans hotellrum på Järnvägshotellet.
Världskrigsåren 
1939–1945 var en mycket dramatisk period i Storliens historia. Efter invasionen av Norge 1940 fanns tyskarna bra några kilometer bort. Formellt vistelseförbud rådde i byn och Högfjällshotellet nyttjades helt av militären.
Genom byn passerade den tyska så kallade hästskotrafiken med soldater och vapen på tåg från Trondheim upp till Narvik genom Sverige. Och över fjällen kom ständigt flyende norrmän.
Efter rykten om en förestående tysk invasion hölls topphemliga militära förhandlingar mellan Sverige och Tyskland i en järnvägsvagn på ett sidospår i Storlien.
Mitt under kriget, den 1 februari 1942, invigdes den första skidliften i Storlien. Det var den andra skidliften som byggdes i Sverige! Biljettpriset var 40 öre.
Efter en tillbyggnad 1958 fick Högfjällshotellet kapacitet för 550 gäster.
Industrimannen Matts Carlgren var under åren 1972-1995 störste delägaren i Storliens högfjällshotell. Det slutade med en konkurs. År 1999 köpte hotellmiljardären Lars Nilsson Högfjällshotellet med all tillhörande mark, vilket innebar i stort sett hela byn med omgivningar samt fjället.
Sedan den 1 juni 2022 ägs Storliens högfjällshotell med liftar och all mark av Sidsjö fastigheter AB med Hans Bark som huvudägare. En upprusning av hotellet, liftar och skidspår har påbörjats. December 2022 planeras hotellet att öppnas igen efter en törnrosasömn på över två decennier.