Sommar


Fiske

Sjöar och vattendrag kring Storlien tillhör Storliens fiskeland som ägs och sköts av Storliens Högfjällshotell. Fiskekort kan köpas i Superprismacken. I de flesta tjärnarna kan man fiska både sommar och vinter, i bäckarna är det sommaren som gäller. Många andra fiskevatten nås som dagsutflykter med bil, till exempel Ånnsjön.


Bär- & svampplockning

I augusti och september är hjortronen och blåbären mogna. Plocka bär på dagarna och koka sylt på kvällarna. Fjäll-lienstugornas kök är väl rustade för att du ska kunna ta hand om bären. Glöm inte att ta med burkar.


Fjällvandring – kortare turer

Runt Norra och Södra Sandtjärnarna: Precis söder om Fjäll-lien och E14 ligger två fina sjöar. Här kan man titta på fåglar, fiska eller bada samtidigt som man får en fin vandring. Gå ut från Fjäll-lien vid stuga 26, korsa järnvägen och E14 vid tullstationen. Efter några hundra meter längs den lilla grusvägen kommer man till Norra Sandtjärns badbrygga och en liten sandstrand. En tur runt båda sjöarna blir en dryg halvmil.

Blomsterstigen till Vindarnas tempel: En klassisk rundtur upp på Skurdalshöjden som startar mittemot järnvägsstationen och går via de fina utsiktsplatserna Ernstkumlet och Vindarnas Tempel. Gångstigen underhålls och det finns skyltar som markerar intressanta örter. Vilobänkar finns utplacerade precis som för 100 år sedan. Turen är väl utmärkt, finns på Fjällkartan och är cirka sex kilometer.

Brudslöjan: Turen går fram och tillbaka till vattenfallet Brudslöjan i en dramatisk miljö precis på gränsen till Norge. Gå stigen norr om stugbyn väster om Fjäll-lien, passera västliftens dalstation. Så småningom korsas järnvägen och E14. Här finns en portal som visar vägen.

Skurdalssjön och Skurdalsporten: För att komma till den högt belägna Skurdalssjön kan man gå Blomsterstigen via Ernstkumlet eller direkt upp till Vindarnas tempel. Därefter fortsätter man över vidderna bort mot sjön. Skurdalsporten vid sjöns västra kant utgör gränsen mot Norge. På bergshällarna kan man finna kors och andra symboler som troligen ristats av pilgrimer på väg till Nidaros för många hundra år sedan. Vägen tillbaka kan gå via Teveldalens gamla järnvägsstation i Norge. Följ E14 tillbaka eller beställ en taxi. Hela turen är utmärkt på Fjällkartan och med markeringar i terrängen. Leden är dåligt broad på den Norska sidan. Totalt 15-20 km.


Fjällvandring – längre turer

Fjäll-lien i Storlien är en utmärkt utgångspunkt för längre turer i Jämtlandsfjällen. Här följer några exempel.

Blåhammarens fjällstation och Jämtlandstriangeln: Blåhammaren nås på en dagsetapp från Storlien (ca. 13 km). Vandringen blir såklart kortare om man tar taxi till Rundhögen söder om Storvallen. Blåhammarens fjällstation är ett av hörnen i Jämtlandstriangeln med Sylarna och Storulvån bara en dagsetapp bort.

Rensjösätern: Baron Oscar Dickson (Göteborg) lät 1884-86 bygga en jaktvilla en dryg mils vandring över fjället från Storlien. Vid Norra Rensjöns norra strand ligger detta rosa träslott, Rensjösätern. En nästan overklig syn när det siktas i ödemarken – enligt de få som varit där.

Snasahögarna: Storsnasen är den stora toppen i närheten. Ta tåget eller taxi till Enafors för att nå den snabbt.


Övriga aktiviteter

Hundspannsturer och hästridning: Andra aktiviteter som kan bokas är hundspannsturer och fjällridning på islandshästar.

Cykling: Vill du förflytta dig med cykel så finns det cyklar att hyra, men boka i förväg hos Sportcenter.

Kanot: Vill du ge dig iväg och paddla kanot på någon av områdets vattendrag så finns det kanoter till uthyrning.